Jadłospis
JADŁOSPIS od 22.04.24r. do 26.04.24r.
PONIEDZIAŁEK 22.04.24 | |
ŚNIADANIE |
Chleb domowy /mąka żytnia, pszenna, jajka/ z masłem /z mleka/, polędwica drobiowa, rzodkiewka. Kawa na mleku. |
II ŚNIADANIE |
½ Jabłka. Herbata z cytryną. |
OBIAD |
Zupa z groszku omielanego /seler, mix warzyw, śmietana (z mleka)/ z ziemniakami i wędliną wp. Oponki serowe /mąka pszenna, mleko, jajka/, surówka z jabłek i marchwi. Kompot wieloowocowy. |
PODWIECZOREK |
Wek /mąka pszenna, jajka/ z masłem /z mleka/, ser żółty /z mleka/, papryka czerwona. Herbata z cytryną. |
WTOREK 23.04.24 | |
ŚNIADANIE |
Zupa mleczna z kulkami kukurydzianymi. Bułka graham /mąka pszenna, żytnia, jajka/ z masłem /z mleka/, konfitura brzoskwiniowa. |
II ŚNIADANIE |
½ Pomarańczy. Herbata ziołowa, słodzona miodem. |
OBIAD |
Zupa ryżowa na rosole /seler, mix warzyw/. Sznycelek drobiowy /mąka pszenna, jajka/, ziemniaki, duszona marchewka z groszkiem. Kompot wieloowocowy. |
PODWIECZOREK |
Deser malinowo – jogurtowy /z mleka/ – wyrób własny. Biszkopt pieczony /mąka pszenna, jajka/ - wyrób własny. |
|
ŚRODA 24.04.24 |
ŚNIADANIE |
Chleb powszedni /mąka pszenna, jajka/ z masłem /z mleka/, stół szwedzki: kiełbasa krakowska, jajko gotowane, pomidor. Herbata z cytryną. |
II ŚNIADANIE |
Arbuz. Herbata z cytryną. |
OBIAD |
Krupnik /seler, mix warzyw, śmietana (z mleka)/ z kaszą i mięsem drob. Makaron pełnoziarnisty /mąka pszenna, żytnia, jajka/ ze szpinakiem i filetem drobiowym. Kompot wieloowocowy. |
PODWIECZOREK |
Wek /mąka pszenna, jajka/ z masłem /z mleka/, serek Bieluch /z mleka/. Kakao na mleku.
|
CZWARTEK 25.04.2024 | |
ŚNIADANIE |
Zupa mleczna z płatkami ryżowymi. Chleb graham /mąka pszenna, żytnia, jajka/ z masłem /z mleka/, miód naturalny. |
II ŚNIADANIE |
½ Gruszki. Herbata ziołowa, słodzona miodem. |
OBIAD |
Zupa krem z marchewki /seler, mix warzyw, śmietana (z mleka)/ z grzankami /mąka pszenna, jajka/. Sztuka mięsa w sosie, kasza wiejska, surówka z ogórka kiszonego, pomidora i cebulki. Kompot wieloowocowy. |
PODWIECZOREK |
Mufinki czekoladowe /mąka pszenna, jajko, mleko/ - wyrób własny. Sok jabłkowy.
|
PIĄTEK 26.04.24 | |
ŚNIADANIE |
Chleb wiejski /mąka żytnia, pszenna, jajka/ z masłem /z mleka/, jajecznica / ze szczypiorkiem. Kawa na mleku. |
II ŚNIADANIE |
½ Banana. Herbata z cytryną. |
OBIAD |
Zupa ogórkowa /seler, mix warzyw, śmietana (z mleka)/ z ryżem. Miruna w panierce /mąka pszenna, jajka/, ziemniaki, mizeria z ogórków zielonych i śmietany /z mleka/. Kompot wieloowocowy. |
PODWIECZOREK |
Sałatka wieloowocowa. Chałka /mąka pszenna, jajka/ z masłem /z mleka/. Herbata z cytryną.
|
W razie potrzeb dziecka podawana jest woda mineralna niegazowana.
Jadłospis może ulec zmianie.
Zupy gotowane są na jarzynach/marchew, pietruszka, seler, por, kapusta włoska/
DYREKTOR: KUCHARKA: INTENDENT:
mgr Zofia Kołodziej Jolanta Jamro Piotr Majda
Produkty w których znajdują się alergeny wyszczególnione są tłustą czcionką.
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 X 2011r
Alergeny pokarmowe:
1.Zboża zawierające gluten 6.Soja i produkty pochodne 12.Dwutlenek siarki i siarczyny
2.Skorupiaki i produkty pochodne 7.Mleko i produkty pochodne 13.Łubin i produkty pochodne
3.Jaja i produkty pochodne 8.Orzechy 14.Mięczaki i produkty
4.Ryby i produkty pochodne 9.Seler i produkty pochodne pochodne
5.Orzeszki ziemne(arachidowe) 10.Gorczyca i produkty pochodne
i produkty pochodne 11.Nasiona sezamu i produkty pochodne