Jadłospis
JADŁOSPIS od 18.11.24r. do 22.11.24r.
PONIEDZIAŁEK 18.11.24 | |
ŚNIADANIE |
Chleb powszedni /mąka pszenna, jajka/ z masłem /z mleka/, stół szwedzki: polędwica drobiowa, kostka sera białego /z mleka/, papryka czerwona. Kawa na mleku. |
II ŚNIADANIE |
¼ Pomarańczy. Herbata z cytryną. |
OBIAD |
Zupa z groszku omielanego /seler, mix warzyw, śmietana (z mleka)/ z wędliną wp. i ziemniakami. Ryż na mleku z prażonymi jabłkami i rodzynkami. Kompot wieloowocowy. |
PODWIECZOREK |
Wek /mąka pszenna, jajka/ z masłem /z mleka/, pasta jajeczna ze szczypiorkiem. Herbata owocowa.
|
WTOREK 19.11.24 | |
ŚNIADANIE |
Zupa mleczna z kaszą jaglaną, żurawina. Chleb graham /mąka żytnia, pszenna, jajka/ z masłem /z mleka/, serek Danio /z mleka/. |
II ŚNIADANIE |
½ Jabłka. Herbata ziołowa słodzona miodem. |
OBIAD |
Zupa kalafiorowa /seler, mix warzyw, śmietana (z mleka)/ z makaronem /mąka pszenna, jajka/. Kotlet schabowy /mąka pszenna, jajka/, ziemniaki, surówka z czerwonej kapusty /jabłko, marchew/. Kompot wieloowocowy. |
PODWIECZOREK |
Budyń /na mleku/ z czekoladą- wyrób własny. Wafle ryżowe. |
|
ŚRODA 20.11.24 |
ŚNIADANIE |
Chleb ryglicki /mąka pszenna, jajka/ z masłem /z mleka/, stół szwedzki: parówka cielęca. pomidor, ogórek zielony. Kawa na mleku. |
II ŚNIADANIE |
½ Gruszki. Woda mineralna z cytryną. |
OBIAD |
Krupnik zabielany /seler, mix warzyw, śmietana (z mleka)/ z mięsem drob. i ziemniakami. Oponki /mąka pszenna, jajka/ z białym serem /z mleka/. Koktajl owocowy /na mleku/. |
PODWIECZOREK |
Chleb graham /mąka żytnia pszenna, jajka/ z masłem /z mleka/, pasta z makreli w pomidorach i szczypiorku. Herbata owocowa.
|
CZWARTEK 21.11.2024 | |
ŚNIADANIE |
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi. Rogal maślany /mąka pszenna, jajka/ z masłem /z mleka/. |
II ŚNIADANIE |
½ Mandarynki. Herbata ziołowa, słodzona miodem. |
OBIAD |
Zupa ziemniaczana /seler, mix warzyw, śmietana (z mleka)/ zabielana z koperkiem. Filet drobiowy w sosie pomidorowym, kasza mazurska, ogórek konserwowy. Kompot wieloowocowy. |
PODWIECZOREK |
Ptasie mleczko owocowe na biszkopcie /mąka pszenna, jajka, mleko/ - wyrób własny. Woda mineralna z cytryną.
|
PIĄTEK 22.11.24 | |
ŚNIADANIE |
Chleb żytni /mąka żytnia, pszenna, jajka/ z masłem /z mleka/, stół szwedzki: ser żółty /z mleka/, ogórek zielony, papryka czerwona. Kakao /na mleku/. |
II ŚNIADANIE |
½ Banana. Herbata z cytryną. |
OBIAD |
Zupa pieczarkowa /seler, mix warzyw, śmietana (z mleka)/ z zacierką /mąka pszenna, jajka/. Sznycelek rybny /mąka pszenna, jajka/, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty /marchewka, jabłko/. Kompot wieloowocowy. |
PODWIECZOREK |
Bagietka /mąka pszenna, jajka/ z masłem /z mleka/, pasta z sera białego /z mleka/ i szczypiorku. Herbata owocowa.
|
W razie potrzeb dziecka podawana jest woda mineralna niegazowana.
Jadłospis może ulec zmianie.
Zupy gotowane są na jarzynach/marchew, pietruszka, seler, por, kapusta włoska/
DYREKTOR: KUCHARKA: INTENDENT:
mgr Zofia Kołodziej Jolanta Jamro Piotr Majda
Produkty w których znajdują się alergeny wyszczególnione są tłustą czcionką.
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 X 2011r
Alergeny pokarmowe:
1.Zboża zawierające gluten 6.Soja i produkty pochodne 12.Dwutlenek siarki i siarczyny
2.Skorupiaki i produkty pochodne 7.Mleko i produkty pochodne 13.Łubin i produkty pochodne
3.Jaja i produkty pochodne 8.Orzechy 14.Mięczaki i produkty
4.Ryby i produkty pochodne 9.Seler i produkty pochodne pochodne
5.Orzeszki ziemne(arachidowe) 10.Gorczyca i produkty pochodne
i produkty pochodne 11.Nasiona sezamu i produkty pochodne