Jadłospis
-
JADŁOSPIS od 15.09.25r. do 19.09.25r.
000000
PONIEDZIAŁEK 15.09.25 | |
ŚNIADANIE |
Chleb ryglicki [mąka pszenno-żytnia] z z masłem [mleko], stół szwedzki: szynka wieprzowa, sałata zielona, rzodkiewka Kawa zbożowa [jęczmień,żyto,mleko] |
II ŚNIADANIE |
Jabłko |
OBIAD |
Zupa kalafiorowa z ziemniakami [warzywa mieszane w tym seler, mięso drobiowe, kalafior, ziemniaki,śmietana] Pierogi z białym serem [mąka pszenna,jajka,mleko] sos truskawkowy Kompot owocowy |
PODWIECZOREK |
Chleb zakopiański [mąka pszenna] z masłem [mleko], pastajajeczna [jajka]ze szczypiorkiem Herbata z cytryną
|
WTOREK 16.09.25 |
|
ŚNIADANIE |
Płatki kukurydziane na mleku, Weka pszenna [mąka pszenna] z masłem, dżem truskawkowym |
II ŚNIADANIE |
Banan |
OBIAD |
Zupa krem z soczewicy z groszkiem ptysiowym [warzywa mieszane w tym seler, pomidory, śmietana – mleko, mąka pszenna, jajka] Kotlet drobiowy [mięso drobiowe, jajko, mąka pszenna,bułka tarta] z ziemniakami, sałata z jogurtem [mleko] Kompot owocowy |
PODWIECZOREK |
Koktajl jogurtowo-mleczny z brzoskwiniami [mleko], wafel tortowy [mąka pszenna]
|
|
ŚRODA 17.09.25 |
ŚNIADANIE |
Chleb powszedni [mąka pszenno-żytnia] z masłem [mleko],ser żółty [mleko] pomidor, ogórek Kawa zbożowa [ jęczmień, żyto,mleko] |
II ŚNIADANIE |
Mandarynka |
OBIAD |
Zupa ogórkowa z ziemniakami [warzywa mieszane w tymseler, ogórki kiszone, mięso drobiowe, mąkapszenna,śmietana] Łazanki z kapustą i kiełbasą [makaron –pszenica, kapusta, cebulka, kiełbasa toruńska/zwyczajna] Kompot owocowy |
PODWIECZOREK |
Rogaliki z marmoladą [mąka pszenna, jajka, mleko] – wyrób własny Herbata z cytryną
|
CZWARTEK 18.09.25 | |
ŚNIADANIE |
Zupa mleczna z płatkami owsianymi [mleko,owies] |
II ŚNIADANIE |
Arbuz, herbata z miodem |
OBIAD |
Rosół z lanym ciastem [warzywa mieszane w tym seler, mąka pszenna,jajka] Filet z indyka w sosieśmietanowym [filet z indyka, cebula, czosnek, śmietana-mleko], kasza jęczmienna, ogórek kiszony Kompot owocowy 200g |
PODWIECZOREK |
Muffinki czekoladowe [mąka pszenna, jajka, mleko] – wyrób własny Woda mineralna z cytryną
|
PIĄTEK 19.09.25 | |
ŚNIADANIE |
Chleb mieszany [mąka pszenno-żytnia] z masłem [mleko], twarożek [mleko] ze szczypiorkiem i rzodkiewką, Herbata owocowa |
II ŚNIADANIE |
Marchewka, ogórek |
OBIAD |
Zupa koperkowa z ryżem [warzywa mieszane w tym seler, mięso wieprzowe, ryż, koperek] Sznycelki rybne [ryba miruna, mąka pszenna, jajka, bułka tarta] z ziemniakami, buraczki z chrzanem Kompot owocowy |
PODWIECZOREK |
Kasza manna na gęsto na mleku [pszenica, mleko] z sosem malinowym, chrupki kukurydziane Herbata z cytryną
|
W razie potrzeb dziecka podawana jest woda mineralna niegazowana.
Jadłospis może ulec zmianie.
Zupy gotowane są na jarzynach/marchew, pietruszka, seler, por, kapusta włoska/
DYREKTOR: mgr Barbara Lasota
INTENDENT:
KUCHARKA: Jolanta Jamro
Produkty w których znajdują się alergeny wyszczególnione są tłustą czcionką.
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 X 2011r
Alergeny pokarmowe:
1.Zboża zawierające gluten 6.Soja i produkty pochodne 12.Dwutlenek siarki i siarczyny
2.Skorupiaki i produkty pochodne 7.Mleko i produkty pochodne 13.Łubin i produkty pochodne
3.Jaja i produkty pochodne 8.Orzechy 14.Mięczaki i produkty
4.Ryby i produkty pochodne 9.Seler i produkty pochodne pochodne
5.Orzeszki ziemne(arachidowe) 10.Gorczyca i produkty pochodne
i produkty pochodne 11.Nasiona sezamu i produkty pochodne