Jadłospis
-
JADŁOSPIS od 30.06.25r. do 04.07.25r.
000000
PONIEDZIAŁEK 30.06.25 | |
ŚNIADANIE |
Chleb ryglicki /mąka żytnia pszenna, jajka/ z masłem /z mleka/, stół szwedzki: polędwica sopocka. papryka czerwona, ogórek zielony. Kawa na mleku. |
II ŚNIADANIE |
Truskawki. Herbata owocowa. |
OBIAD |
Żurek /seler, mix warzyw, śmietana (z mleka)/ z ziemniakami i wędliną wp. Makaron /mąka pszenna, jajka/ ze szpinakiem i filetem drobiowym. Kompot wieloowocowy. |
PODWIECZOREK |
Pieczywo mieszane /mąka pszenna, jajka/ z masłem /z mleka/, serek Bieluch ze szczypiorkiem. Herbata z cytryną.
|
WTOREK 01.07.25 |
|
ŚNIADANIE |
Zupa mleczna z kaszą kukurydzianą, rodzynki. Bułka grahamka /mąka pszenna, jajka/ z masłem /z mleka/ konfitura owocowa. |
II ŚNIADANIE |
½ Banana. Herbata ziołowa, słodzona miodem. |
OBIAD |
Rosół /seler, mix warzyw/ z makaronem /mąka pszenna, jajka/. Potrawka z drobiu w sosie, młode ziemniaki, surówka z czerwonej kapusty. Kompot wieloowocowy. |
PODWIECZOREK |
Biszkopt z masą truskawkową – wyrób własny. Woda mineralna z cytryną.
|
|
ŚRODA 02.07.25 |
ŚNIADANIE |
Chleb powszedni /mąka pszenna, jajka/ z masłem /z mleka/, stół szwedzki: szynka wp. ogórek zielony, rzodkiewka. Kawa na mleku. |
II ŚNIADANIE |
½ Jabłka. Herbata owocowa. |
OBIAD |
Barszcz czerwony /seler, mix warzyw, śmietana (z mleka)/ z ziemniakami na mięsie drobiowym. Pierogi ruskie /mąka pszenna, jajka/ z białym serem /z mleka/, surówka z jabłek i selera. Kompot wieloowocowy. |
PODWIECZOREK |
Budyń na mleku /kostka czekolady/ - wyrób własny. Maca – podpłomyki.
|
CZWARTEK 03.07.25 | |
ŚNIADANIE |
Zupa mleczna z płatkami zbożowymi, rodzynki. Chleb graham /mąka żytnia, pszenna, jajka/ z masłem /z mleka/, serek Danio owocowy. |
II ŚNIADANIE |
Arbuz. Herbata ziołowa, słodzona miodem. |
OBIAD |
Zupa krem z zielonego groszku /seler, mix warzyw, śmietana (z mleka)/ z groszkiem ptysiowym /mąka pszenna, jajka/. Gulasz wp. /mąka pszenna, jajka/ w sosie, kasza pęcak, ogórek konserwowy. Kompot wieloowocowy |
PODWIECZOREK |
Jajko na słodko /brzoskwinia w jogurcie /z mleka/ – wyrób własny. Woda mineralna z cytryną.
|
PIĄTEK 04.07.25 | |
ŚNIADANIE |
Chleb żytni /mąka pszenna, graham, jajka/ z masłem /z mleka/, ser żółty /z mleka/, pomidor. Herbata z cytryną. Kakao na mleku. |
II ŚNIADANIE |
½ Brzoskwini. Herbata owocowa. |
OBIAD |
Zupa brokułowa /seler, mix warzyw, śmietana (z mleka)/ z ryżem. Sznycelki rybne /mąka pszenna, jajka/, młode ziemniaki, mizeria z ogórków zielonych i śmietany /z mleka/. Kompot wieloowocowy. |
PODWIECZOREK |
Galaretka owocowa z /bita śmietana, tarta czekolada/ - wyrób własny. Wafel tortowy /trójkąty/.
|
W razie potrzeb dziecka podawana jest woda mineralna niegazowana.
Jadłospis może ulec zmianie.
Zupy gotowane są na jarzynach/marchew, pietruszka, seler, por, kapusta włoska/
DYREKTOR: KUCHARKA: INTENDENT:
mgr Zofia Kołodziej Jolanta Jamro Piotr Majda
Produkty w których znajdują się alergeny wyszczególnione są tłustą czcionką.
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 X 2011r
Alergeny pokarmowe:
1.Zboża zawierające gluten 6.Soja i produkty pochodne 12.Dwutlenek siarki i siarczyny
2.Skorupiaki i produkty pochodne 7.Mleko i produkty pochodne 13.Łubin i produkty pochodne
3.Jaja i produkty pochodne 8.Orzechy 14.Mięczaki i produkty
4.Ryby i produkty pochodne 9.Seler i produkty pochodne pochodne
5.Orzeszki ziemne(arachidowe) 10.Gorczyca i produkty pochodne
i produkty pochodne 11.Nasiona sezamu i produkty pochodne