Jadłospis
JADŁOSPIS od 15.04.24r. do 19.04.24r.
PONIEDZIAŁEK 15.04.24 | |
ŚNIADANIE |
Chleb graham /mąka żytnia, pszenna, jajka/ z masłem /z mleka/, pasta z jajek i baleronu, ze szczypiorkiem. Kawa na mleku. |
II ŚNIADANIE |
½ Jabłka. Herbata z cytryną. |
OBIAD |
Barszcz czerwony /seler, mix warzyw, śmietana (z mleka)/ z ziemniakami i mięsem drob. Łazanki /mąka pszenna, jajka/ z kapustą i mięsem. Kompot wieloowocowy. |
PODWIECZOREK |
Kisiel owocowy – wyrób własny. Pałeczki kukurydziane. |
WTOREK 16.04.24 | |
ŚNIADANIE |
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi. Rogal maślany /mąka pszenna, jajka/ z masłem /z mleka/. |
II ŚNIADANIE |
½ Pomarańczy. Herbata ziołowa, słodzona miodem. |
OBIAD |
Rosół /seler, mix warzyw/ z makaronem /mąka pszenna, jajka/. Potrawka z kurczaka w sosie własnym, kasza kuskus, ogórek konserwowy. Kompot wieloowocowy. |
PODWIECZOREK |
Ciasto cytrynowe z borówkami /mąka pszenna, jajka/ – wyrób własny. Sok jabłkowo – wiśniowy. |
|
ŚRODA 17.04.24 |
ŚNIADANIE |
Chleb powszedni /mąka pszenna, jajka/ z masłem /z mleka/, stół szwedzki: szynka wp. papryka czerwona, kostka sera białego /z mleka/. Kawa na mleku. |
II ŚNIADANIE |
Arbuz. Herbata z cytryną. |
OBIAD |
Zupa z zielonego groszku /seler, mix warzyw, śmietana (z mleka)/ z ryżem. Pierogi ruskie z serem białym /z mleka/ i ziemniakami, surówka z jabłka i selera. Kompot wieloowocowy. |
PODWIECZOREK |
Kasza manna na gęsto /na mleku/ z musem truskawkowym. Woda mineralna niegazowana.
|
CZWARTEK 18.04.2024 | |
ŚNIADANIE |
Zupa mleczna z makaronem /mąka pszenna, jajka/. Bułka kajzerka /mąka pszenna, jajka/ z masłem /z mleka/, powidło śliwkowe. |
II ŚNIADANIE |
½ Gruszki. Herbata ziołowa, słodzona miodem. |
OBIAD |
Zupa krem z białych warzyw /seler, mix warzyw, śmietana (z mleka)/ z groszkiem ptysiowym /mąka pszenna, jajka/. Kotlet schabowy /mąka pszenna, jajka/, ziemniaki, surówka z młodej kapusty. Kompot wieloowocowy. |
PODWIECZOREK |
Wafel z masą czekoladową /mąka pszenna, mleko/ - wyrób własny. Herbata z cytryną.
|
PIĄTEK 19.04.24 | |
ŚNIADANIE |
Chleb wiejski /mąka żytnia, pszenna, jajka/ z masłem /z mleka/, pasta z sera białego /z mleka/ i makreli, szczypiorek. Kakao na mleku. |
II ŚNIADANIE |
½ Banana. Herbata z cytryną. |
OBIAD |
Kapuśniak /seler, mix warzyw/ z kiełbasą wp. i ziemniakami. Racuchy /mąka pszenna, jajka/ z bananami. Koktajl owocowy /na mleku/. |
PODWIECZOREK |
Wek /mąka pszenna, jajka/ z masłem /z mleka/, pasztet pieczony, ogórek zielony. Herbata z cytryną.
|
W razie potrzeb dziecka podawana jest woda mineralna niegazowana.
Jadłospis może ulec zmianie.
Zupy gotowane są na jarzynach/marchew, pietruszka, seler, por, kapusta włoska/
DYREKTOR: KUCHARKA: INTENDENT:
mgr Zofia Kołodziej Jolanta Jamro Piotr Majda
Produkty w których znajdują się alergeny wyszczególnione są tłustą czcionką.
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 X 2011r
Alergeny pokarmowe:
1.Zboża zawierające gluten 6.Soja i produkty pochodne 12.Dwutlenek siarki i siarczyny
2.Skorupiaki i produkty pochodne 7.Mleko i produkty pochodne 13.Łubin i produkty pochodne
3.Jaja i produkty pochodne 8.Orzechy 14.Mięczaki i produkty
4.Ryby i produkty pochodne 9.Seler i produkty pochodne pochodne
5.Orzeszki ziemne(arachidowe) 10.Gorczyca i produkty pochodne
i produkty pochodne 11.Nasiona sezamu i produkty pochodne