Jadłospis
JADŁOSPIS od 18.03.24r. do 22.03.24r.
PONIEDZIAŁEK 18.03.24 | |
ŚNIADANIE |
Chleb ryglicki /mąka pszenna, jajka/ z masłem /z mleka/, pasta z jajek i wędliny wp. szczypiorek. Herbata z cytryną. |
II ŚNIADANIE |
½ Jabłka. Herbata z cytryną. |
OBIAD |
Krupnik /seler, mix warzyw, śmietana (z mleka)/ z ziemniakami i mięsem drobiowym. Racuchy /mąka pszenna, jajka/ z bananami. Koktajl owocowy /na mleku/. |
PODWIECZOREK |
Wek /mąka pszenna, jajka/ z masłem /z mleka/, ser żółty /z mleka/, pomidor, szczypiorek. Kawa na mleku. |
WTOREK 19.03.24 | |
ŚNIADANIE |
Zupa mleczna z kaszą kukurydzianą, rodzynki. Chleb graham /mąka żytnia, pszenna, jajka/ z masłem /z mleka/, pasta z sera białego /z mleka/ i miodu. |
II ŚNIADANIE |
½ Pomarańczy. Herbata ziołowa, słodzona miodem. |
OBIAD |
Zupa brokułowa /seler, mix warzyw, śmietana (z mleka)/ z ryżem. Sznycelki wp. /mąka pszenna, jajka/ ziemniaki, buraczki z chrzanem. Kompot wieloowocowy. |
PODWIECZOREK |
Galaretka owocowa z bitą śmietaną /z mleka/ i tartą czekoladą – wyrób własny. Biszkopty /mąka pszenna, jajka/ |
|
ŚRODA 20.03.24 |
ŚNIADANIE |
Chleb powszedni /mąka pszenna, jajka/ z masłem /z mleka/, stół szwedzki: kabanos drob. pomidor, ogórek zielony, papryka czerwona. Kawa na mleku. |
II ŚNIADANIE |
½ Mandarynki. Herbata z cytryną |
OBIAD |
Kapuśniak /seler, mix warzyw, śmietana (z mleka)/z ziemniakami i wędliną wp. Makaron /mąka pszenna, jajka/ ze szpinakiem i filetem drobiowym. Kompot wieloowocowy. |
PODWIECZOREK |
Wek /mąka pszenna, jajka/ z masłem /z mleka/, pasztet drobiowy, ogórek kiszony, szczypiorek. Herbata z cytryną
|
CZWARTEK 21.03.2024 | |
ŚNIADANIE |
Zupa mleczna z płatkami nestle. Chleb żytni /mąka żytnia, pszenna, jajka/ z masłem /z mleka/, powidło śliwkowe, kostka białego sera / z mleka/. |
II ŚNIADANIE |
½ Nektarynki. Herbata ziołowa, słodzona miodem. |
OBIAD |
Rosół /seler, mix warzyw/ z makaronem /mąka pszenna, jajka/. Potrawka drobiowa w sosie, kasza jęczm. surówka z czerwonej kapusty /jabłko, marchew, cebula/. Kompot wieloowocowy. |
PODWIECZOREK |
Gofry /mąka pszenna, jajka/ z marmoladą – wyrób własny. Sok jabłkowy.
|
PIĄTEK 22.03.24 | |
ŚNIADANIE |
Chleb wiejski /mąka żytnia, pszenna, jajka/ z masłem /z mleka/, jajecznica ze szczypiorkiem. Herbata z cytryną. |
II ŚNIADANIE |
½ Banana. Herbata z cytryną. |
OBIAD |
Zupa pieczarkowa /seler, mix warzyw, śmietana (z mleka)/ z makaronem /mąka pszenna, jajka/. Ryba w cieście /mąka pszenna, jajka/, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty /marchewka, cebula, jabłko/. Kompot wieloowocowy |
PODWIECZOREK |
Chałka /mąka pszenna, jajka/ z masłem /z mleka/. Kakao na mleku.
|
W razie potrzeb dziecka podawana jest woda mineralna niegazowana.
Jadłospis może ulec zmianie.
Zupy gotowane są na jarzynach/marchew, pietruszka, seler, por, kapusta włoska/
DYREKTOR: KUCHARKA: INTENDENT:
mgr Zofia Kołodziej Jolanta Jamro Piotr Majda
Produkty w których znajdują się alergeny wyszczególnione są tłustą czcionką.
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 X 2011r
Alergeny pokarmowe:
1.Zboża zawierające gluten 6.Soja i produkty pochodne 12.Dwutlenek siarki i siarczyny
2.Skorupiaki i produkty pochodne 7.Mleko i produkty pochodne 13.Łubin i produkty pochodne
3.Jaja i produkty pochodne 8.Orzechy 14.Mięczaki i produkty
4.Ryby i produkty pochodne 9.Seler i produkty pochodne pochodne
5.Orzeszki ziemne(arachidowe) 10.Gorczyca i produkty pochodne
i produkty pochodne 11.Nasiona sezamu i produkty pochodne